NETLEME SİSTEMİ

NETLEME SİSTEMİ

Kağıt yüzey üzerindeki bu görüntünün belli teknik özellikleri olması gerekir. Bunların başında çekilen konunun gözle algılanabilmesi için net olması gerekir. Çevremizdeki nesnelerin eni, boyu ve derinliği vardır. Oysa bu nesnelerin fotoğrafını çektiğimiz zaman iki boyutlu olarak görürüz. Bunun nedeni, fotoğraf makinesinin ürettiği görüntü ile ilgilidir. Bu iki boyutlu yanı eni ve boyu olan görüntünün net görülebilmesi fotoğraf makinesinin optik sistemiyle sağlanır. Kağıt üzerinde oraya çıkan hale güneşin görüntüsüdür. Kağıt ile mercek arasındaki uzaklık merceğin odak uzaklığıdır. Mercek kullanarak görüntü elde etmenin kuralı şudur; Her mercek, kendi odak uzaklığı noktasında net görüntü oluşturur. Bu üçboyutlu nesnelerin iki boyutlu görüntüsüdür. Ayrıca merceğe yakın olan nesnelerin görüntüsü büyük, uzak olan nesnelerin ise küçüktür. Net görüntü elde etme açısından düşünüldüğünde üç değişkenin üzerinde durmak gerekir: Bunlar fotoğrafı çeken nesne, mercek ve görüntünün oluştuğu yüzey. Bu değişkenlerden her biri her biri ileri-geri hareket ederek görüntünün net olması sağlanır. Şöyle ki (1) film yüzeyi ve objektif arasındaki uzaklık sabit, nesne objektifin önünde ileri-geri hareket ederek net görüntü elde edilebilir. (2) Nesne ile objektif arasındaki uzaklık, sabittir. film yüzeyi ileri-geri hareket ederek net görüntü elde edilebilir. (3) Film yüzeyi ve nesne sabittir, objektif ileri-geri hareket ederek net görüntü elde edilebilir. Fotoğraf makinelerinde net görüntü elde etmek için geliştirilmiş özel bir kontrol sistemi vardır. Fotoğraf makinesinde, net bir görüntü elde edebilmek için konu ile objektif arasında ki uzaklığa göre, objektif ile film yüzeyi arasındaki uzaklığın ayarlanması gerekir.

Netleme, en basit olarak makinelerde iki şekilde sağlanır:

1:Film ve objektif arasındaki uzaklığı değiştirerek yapılır.
2) Objektifin içindeki elemanları ileri-geri hareket ettirilir.

Birinci teknikte, makinenin yapısına bağlı olarak film yüzeyi ya da objektif ilei-geri hareket ettirilerek netleme yapılır. Objektif ile film yüzeyi arasında körlük sistemi vardır. İkinci teknik ise daha sık kullanılan objektifin içindeki elemanları hareket ettirerek netleme yapılır. Makinenin gövdesi üzerinde film yüzeyi ve objektif sabittir, objektifin içindeki elemanlar kendi ekseni etrafında sağa-sola çevrilerek netleme sağlanır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

FOTOĞRAF TARİHİ

  Fotoğrafçılık birkaç teknik buluşun bir araya gelmesi sonucu oluşmuştur. İlk fotoğraflar yapılmadan uzun zaman önce Çinli filozof M...