- NETLEME SİTEMLERİ
- DİYAFRAM VE ÖRTÜCÜ(Enstantene) SİSTEMLERİ
- ALAN DERİNLİĞİ
- POZLAMA
- DUYARLI YÜZEY
- IŞIK ÖLÇÜMÜ
DİYAFRAM ve ÖRTÜCÜ SİSTEMLERİ: Diyaframın küçülen-büyüyen delik şeklinde bir açıklık olarak ışığa duyarlı film yüzeyine düşen ışığın miktarını belirler. Örtücü sistemleri ise diyafram yoluyla gelen ışığın hangi süre ile film yüzeyine ulaşacağını belirler. Diyafram açıklığı ''f'' harfiyle ''rakam''olarak belirlenir. Örneğin, f2.8, f5.6, f22 gibi. Diyafram değerleri rakam olarak küçüldüğünde açıklık büyür. Rakam olarak büyüdüğünde ise açıklık küçülür. Yani ters bir orantı söz konusudur. Diyafram değeri rakam olarak küçüldüğünde içeriye giren ışık miktarı çoğalır. Büyüdüğünde ise ışık miktarı azalır. Örtücü sistemler ise belirlenen zaman aralığına göre açılıp kapanır. Örtücü sistemi uzun süre açık kaldığında, fotoğraf makinesi önündeki hareketli nesneleri net olarak pozlaması sağlanamaz. Hareketli nesnelerin görüntüsü 'blur' olarak ortaya çıkar. Örtücü sistemleri ise şu şekilde karşımıza çıkar. 1/30, 1/500 1/1000 gibi.
ALAN DERİNLİĞİ: Belirlenen diyafram değerine göre kaydedilen görüntünün alan derinliği ortaya çıkar. Netlenen nesnenin önünde ve arkasında belli bir alanın net görülmesini sağlar. Diyafram değeri rakam olarak yükseldiğinde bu alan genişler, rakam olarak azaldığında ise bu alan daralır.
POZLAMA: Işığa duyarlı yüzey olan filmin diyafram ve örtücü sistemleri yoluyla doğru bir şekilde ışıktan etkilenmesidir. Fotoğrafı çekilen nesnenin içinde bulunduğu ışık konumuna göre diyafram ve örtücü değerleri belirleyerek görüntünün film yüzeyine kaydedilmesini sağlamaktadır.
DUYARLI YÜZEY: Fotoğraf makineleri açısından duyarlı yüzey film ya da algılayıcılardır. Bu yüzeylerin ışığa duyarlılığı önceleri ASA ve DIN olarak günümüzde ise ISO değeriyle belirlenir. ISO değeri yükseldikçe duyarlı yüzeyin ışığa karşı duyarlılığı artar. Yanı yüksek ışık ortamlarında düşük ISO değeri, az ışık ortamlarında ise yüksek ISO değeri olan duyarlı yüzeyler tercih edilir. ISO nun dezavantajı ise değer yükseldikçe görüntüde kumlanma artar.
IŞIK ÖLÇÜMÜ: Fotoğraf çekerken ortamın ışık koşulları aydınlık ve karanlık alanların farklı ta da uyumu doğru bir şekilde ölçerek, diyafram ve örtücü sistemlerine uygulanması gerekir. Bunu sağlamak için farklı ölçüm yöntemleriyle ortam ışık ölçümü yapılabilir. Günümüzdeki fotoğraf makineleri bu ölçüm yöntemleri yer almaktadır. Bu anlamda, noktasal, genel ve ortalama vb. ışık ölçümü yapılabilir. Yani ortamın dar bir alanını, geneli ya da ortalaması şeklinde ışık ölçümü yapılabilir. Bunlar ışık ölçer makineleri yardımıyla da yapılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder