FOTOĞRAFIN TEKNİK SÜRECİ


FOTOĞRAFIN TEKNİK SÜRECİ

 Fotoğrafın teknik süreci denildiğinde anlaşılması gereken şey;fotoğraf makinesiyle bir konunun fotoğrafın çekilmesi, bu şekilde optik yoluyla görüntüsünün yüzey üzerine kaydedilmesi, yüzey üzerine kaydedilen bu görüntünün, gerçek bir resim olarak yüzey üzerinde ortaya çıkmasıdır. İki temel süreç vardır. 

1) Fotoğraf makinesi aracılığıyla bir konunun fotoğrafının çekilmesidir.
2)Fotoğraf makinesinde bir yüzey üzerine kaydedilen ve gözle görülmeyen bu gizli görüntünün gerçek gözle görülebilir bir resim haline dönüştürülmesidir. 


Fotoğrafçılık doğrudan teknoloji yoluyla resmetme tekniğidir. Fotoğrafçılıkta film ve sayısal fotoğrafçılık denildiğinde iki farklı teknolojik süreçten söz edilmektedir. İlki sayısal (digital) teknoloji. Basamaklara ayrılabilen, boy sırasına sokulabilen veri anlaşılır. Örneğin, doğada kaynağından çıkan ışık ve ses dalgalarının (0)- (1) sıralarıyla ya da Evet-Hayır olarak basamaklara bölerek temsil etmektir.  İkincisi ise analog sistemler. Sürekli ve kesintisiz olan, basamaklı ve kesintili olmayan veridir. Örneğin, doğada hareket halinde olan ışık ve ses dalgaları sürekli ve kesintisizdir. Yani ışık ve ses dalgalarının kaynağından çıkışı, çıkış biçimiyle kesintisizdir. Bu iki sistem arasında ki fark ise, Analog ışık ölçümünde, nesneden gelen ışınlar bir süreklilik içinde ışıkölçere ulaşır ve ışınlar geldiği şekliyle işlenir. Sayısal ışık ölçümünde ise nesneden gelen ışınların kaynağından çıktığı şekliyle değil, rakamlara dönüştürülerek işlenir. Analog sistemlerde ışınlar nitelik, sayısal sistemlerde nicelik olarak yapılandırılır.

Temel fotoğrafçılığın teknik süreci; fotoğraf çekimi ve çekimi yapılan filmin karanlık oda sürecinde kağıt yüzey üzerinde fotoğraf olarak ortaya çıkartılmasından oluşur. Fotoğrafı çekilecek konunun üzerinde gelen ışık dalgaları, fotoğraf makinesinin objektifinde toplanır. Objektiften fotoğraf makinesinin içine giren ışık dalgaları hem nitelik hem de pozlama açısından kontrol edilir. Yani netleme ve pozlama sistemleriyle film yüzeyi üzerindeki görüntünün netliği ve ton değerleri düzelir. Bu şekilde çekim işlemi sonucunda, fotoğraf makinesinin içinde yer alan film yüzeyi üzerinden fotoğrafı çekilecek konunun görüntüsü kaydedilir. Çekim işlemi sonucunda, film yüzeyine görüntü kaydedilir. Bu gözle görülmeyen gizli görüntüdür. Çekim sonrasındaki iki aşama, karanlık oda süreci diye adlandırılan film banyosu ve fotoğraf kartına baskı aşamasıdır. Çekimi yapılmış olan filmdeki gizli görüntünün, gerçek görüntüye dönüştürülmesi film banyosu sürecinde gerçekleşir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

FOTOĞRAF TARİHİ

  Fotoğrafçılık birkaç teknik buluşun bir araya gelmesi sonucu oluşmuştur. İlk fotoğraflar yapılmadan uzun zaman önce Çinli filozof M...